SKVR

SKÆVVER
E
en nieuw geluid uit Friesland.

SKVR werd opgericht in 2014, maar omdat alle tijd werd genomen met het zoeken naar het juiste geluid met de beste songs was het pas vorig jaar (2017) dat de band vond dat zij zich konden openbaren. En dat hoor je: de sound komt voort uit de muziek uit hun jeugd, terwijl de uitvoering zeker van deze tijd is. Het is rock en zeker origineel. Verwacht geen clichématige harde rock, maar composities waar de grenzen zijn opgezocht, hetzelfde geldt voor de powerballads waarin Jos Harteveld met zijn krachtige, veelzijdige stem zijn ziel bloot legt

Inmiddels is Skaevver begonnen aan een veel belovende start met de voorlopige hoogtepunten het winnen van de Fryske Battle (georganiseerd door de Leeuwarder Courant en Icons of Pop) en een optreden in AFAS Live op 6 januari jl. plus de release van hun debuut EP Dead Or Alive’.
Deze EP is opgenomen in de Key Studio’s in Akkrum en de Skaevver Studio in Leeuwarden met een bijzondere bijdrage van het Popkoor Vocalladiez van de gelijknamige zangschool op het prachtige nummer No Cure.`

Voor het optreden in de Afas werd versterking gezocht om de prachtige composities ook live goed te kunnen waarmaken. Deze versterking werd gevonden in Nico Meijer op gitaar, en de zusjes Efdé voor de backing vocals toe te voegen. Een gouden greep!

Inmiddels heeft de band al weer een nieuwe mijlpaal bereikt door het schrijven van het winnende nummer `Het eindeloze blauw`, dat als anthem zal worden gebruikt voor de Tall Ship Races Harlingen 2018.

Bezetting
Heerlijke gitaar-riffs en melodieën (Gert Scheffer) , stampende en snoei strakke baspartijen (Johan Hovinga), Rockende en funkende drumbeats (Mark Jongedijk) hier en daar een gierende Hammond (Marco Slump), echt power gitaarwerk (Nico Meijer),  spatzuivere backing vocals van de gezusters Efdé   en het zeer herkenbare en warme vocale geluid van voorman Jos Harteveld maken de sound van SKVR uniek maar toch herkenbaar.

lees hier de recensie uit bluesmagazine.nl

 

Mark Jongedijk

Drums.
Speelde in Van Klinken, waarmee hij een elfsteden-hitje had. Mark staat vooral bekend om zijn dynamiek en timing. Met zijn Ludwig drumkit en bassist Johan goed voor een solide basis met een groove om je vingers bij af te likken. Mark bemoeit zich regelmatig met de arrangementen van de nummers, en is in veel opzichten de “motor” van de band.

Marco Slump

Toetsen en zang.
Rond 1989 als negentienjarig broekie in het ‘bandcircuit’ terechtgekomen via een advertentie op een prikbord. Na auditie aangenomen bij het toenmalige “Bugs B. Gone’ en als snel verslaafd geraakt aan het live performen op diverse podia. Later als toetsenist begonnen bij Showband ‘the Watergate Scandals’. Na een jaar of zes, samen met een muzikale vriend, de Top-100 band ‘the Zoo’ opgericht en hiermee gespeeld in het hele land. Zeven jaar later na gestopt te zijn bij ‘the Zoo’, benaderd door ‘the Watergate Scandals’, nu ‘the Scandals’ geheten. De keuze was snel gemaakt om weer op het oude honk terug te keren. Vervolgens in 2013 de band ‘5-Pack’ opgericht. Een fantastische coverband welke helaas geen lange levensduur mocht kennen.

In mei 2015 als toetsenist begonnen bij ‘Skævver”. Door nu alleen eigen werk te spelen een hele nieuwe, maar fantastische kans om alle creativiteit te ontdekken en te ontplooien. Veel vintage sounds, zoals Hammond, Piano, Wurlitzer en Fender Rhodes klinken uit zijn keyboards, maar ook vette synths en pads worden niet geschuwd.

Jos Harteveld

Leadzang.
Vanaf jongs af aan stuurden zijn ouders hem naar de muziekschool en koos uiteindelijk gitaar als instrument en ging er al snel automatisch bij zingen.
Hij ging met verschillende muzikanten en bands werken en later nummers en muziek schrijven voor verschillende bands en projecten.
Zo heeft Jos 7 jaar in het Pink Floyd-project gezongen en in verschillende Rock/coverbands zoals ‘Heroes Of Rock’ en heeft hij met ‘Leap Day’ inmiddels 5 albums uitgebracht.
Naast  Skævver speelt en zingt hij in ‘Leap Day’ , ‘Two Face’s en ‘Rock-Addiction’.

 

Gert Scheffer

Gitaar en zang. ‘Oude rot’ met méér dan 35 jaar live ervaring op de teller. Speelde jarenlang in diverse succesvolle coverbands, tot hij de overstap maakte naar eigen werk. Speelde ruim 12 jaar bij de vermaarde Friese rockband Bricquebec en bracht met deze band drie cd`s uit. Na een paar jaar van radiostilte heeft hij zijn match gevonden met Skævver. In de band is hij zonder meer het muzikaal genie. De man van de maniakale solo’s, die continue de uitdaging aangaat om weer ‘buiten de lijntjes’ te kleuren. Hij is daarmee de bron van de meeste riffs en zanglijnen waar de nummers van Skævver uit ontstaan. Gert is een goede bekende in de muziekwereld en is tevens actief als jurylid voor de play-offs van het bekende Oerrock festival.

Johan Hovinga

Bas. Vanaf zijn 14e jaar houdt hij een basgitaar in zijn handen om uiteindelijk in de technische Progressive Metal te belanden. Eerst bij de band H2, gevolgd door Insomnia. Later, samen met zijn broer de Prog Metal band Mother of Sin opgericht, waarmee ook de CD Apathy is uitgebracht.

Op een gegeven moment wordt het druk; werk, kids, muziek en moest er een keuze worden gemaakt. Johan stapt uit Mother of Sin. Na een tijd, als het muzikale bloed kruipt waar het gaan kan, in contact gekomen met Skaevver.

Johan Hovinga. Virtuoos bassist welke door zijn bescheidenheid exact weet wat een nummer nodig heeft. Samen met Mark Jongedijk de super solide basis van Skaevver!

Nico Meijer

Voor ons optreden in de AFAS hebben wij supergitatist Nico Meijer gevraagd om ons tijdens deze show te komen versterken. Dit resulteerde in een spetterend optreden en de “klik” die nodig is om samen mooie dingen te maken. Sindsdien is Nico een vast en volwaardig bandlid geworden van SKVR.

Zijn af en toe Zappariaans gitaarspel blendt uitstekend met de sound van SKVR en mondt uit in soms verwoestend mooie solo s of perfect getimede slagpartijen. Voeg daarbij zijn meer dan energieke podium perfomance en ziedaar, SKVR haar gedroomde muzikale uitbreiding is werkelijkheid geworden.

 

The Skaevverets (Elly May en Carin)

Eigenlijk behoeven deze twee kanjers geen introductie meer. Geen podium in het noorden van het land hebben zij niet beklommen en ze hebben met al de grote namen uit de Fryske popmuziek samengewerkt.

Met de term backing vocals doen we deze twee muzikale  zusjes echter tekort. Een artistieke female touch aan het solide rockgeluid van SKVR, dat is wat de dames meebrengen. De natuurlijke blend van de twee stemmen van de dames, maakt het geluid warm, solide en swingend tegelijk. In het nummer “Het eindeloze blauw” van SKVR zingt Elly May samen met Jos Harteveld een duet, waaruit blijkt dat ook als solist ze haar mannetje kan staan.

Elly May Efde en Carin Seegers-Efde worden door de heren in de band op muzikaal en sociaal gebied gezien als “One (or two) off the guys”.

Twee prachtige muzikale kersen op de SKVR taart…….